Over Jade:

 

In juli 2021 krijgt Jade Kops op 14-jarige leeftijd de diagnose kinderkanker. Een huisartsenbezoek, waarvan de verwachting zou zijn dat er een doorverwijzing naar een logopedist zou volgen, loopt totaal anders. 

 

De vreemde klank die zij op dat moment heeft als zij spreekt (en daarbij een snurkend geluid als zij slaapt) wordt veroorzaakt door een levensbedreigende Rhabdomysarcoom in haar keel. De grote tumor blijkt om haar halsslagader te zijn genesteld. Al snel is duidelijk dat een operatie niet mogelijk is. Ook blijkt zij de agressieve mutatie myo-D bij zich te dragen. Een extra complicatie die de kans op een recidive vergroot. De toekomst is onzeker.

 

Als Jade begin januari 2023, na een zeer zwaar behandeltraject van negen chemokuren en 30 bestralingen, de gewenste bloemenkraal ontvangt (deze krijg je na je laatste behandeling), is de feestvreugde na welgeteld één dag later al weer weg:

De kanker is terug! Wederom staat Jade een zwaar chemotraject en dit keer ook brachytherapie te wachten. 

 

Jade is bij de oprichting van Stichting Jade uitwaaimomenten nog altijd wekelijks onder behandeling. Zij kreeg inmiddels al meer dan 600 keren een chemobehandeling en onderging zowel uitwendige als inwendige bestralingen. Kenmerkend voor deze stoere topper is dat zij ontzettend positief blijft. Natuurlijk heeft zij haar lastige momenten, dat is volkomen normaal, maar zij laat toch vooral haar glimlach zien. 

 

Jade plaatst haar verhaal op haar instagram account @mijnlevenmetkanker_ . Inmiddels heeft zij al vele duizenden volgers.